Det vidste du nok ikke, at du kunne få til din mobil hva’?
Gadgets der modvirker mobilafhængighed, ”mobilsenge” og ”mobilkondomer” – findes det? Ja, det gør det faktisk - og mere til. Hvad skal vi med dem, ja fx gadgets der modvirker mobilafhængighed kan måske være en god og nem måde at undgå konflikter med teenageren om, hvorvidt telefonen skal være væk om natten – for skal den lades op, ja så skal den ”bag lås og slå”. Mobilsenge kan pynte og holde styr på familiens smartphones og tablets når der fx er elektronikfri famillietid – det er nemt at tjekke, om alle har lagt sin mobil fra sig. Kondomerne… Dem kommer vi til, men de er en oplagt sjov værts- eller værtindegave.
Der findes flere både gadgets og apps, som kan bruges til at ”låse” smartphones. De apps, der findes, fungerer oftest sådan, at telefonen låses så den ikke kan bruges i et bestemt stykke tid, svarende til hvis du slukker den. De gadgets der findes er nærmere en ”safety box” til en eller flere mobiltelefoner. Man taster så på boksen den rum tid, man vil have mobiltelefonerne låst inde. Ideen er at nedsætte antallet af gange, man bliver forstyrret i løbet af en dag, at man kan sikre en middag med vennerne mod den situation hvor en eller flere sidder og kommunikerer med andre end dem, der sidder rundt om bordet. Denne gadget er også oplagt at bruge til at kontrollere teenagerens eller egen mobilafhængighed.
Mobilsengene – eller ”phonebeds” som de bliver kaldt - er slet og ret opladerstationer til flere smartphones eller tablets på en gang, som ligner en seng. Ideen er naturligvis at gøre opladerstationen til en sjov eller hyggelig pynte- eller nipsgenstand, som samler familiens mobiltelefoner ét sted, så opladere, telefoner og tablets ikke bliver væk. Der kan også ligge en signalværdi, ja nærmest pædagogisk funderet værdi, i at det er en seng; ”nu putter vi telefonen” og så skal vi også i seng. Det kan i hvert fald godt give børn en god vane med, at man ”lægger telefonen i seng” for natten – eventuelt langt væk fra barnet selv, så det ikke bliver fristet til lige at tjekke den efter sengetid. Og for os andre kan den faktisk måske også fungere som en reminder om, at ”lade telefonen være til i morgen tidlig”.
Et engangsbatteri kan, ligesom et kondom, være en virkelig lifesaver, både i bogstavelig forstand og overført betydning. Det er heldigvis ikke så tit, at vi står i noget der grænser til en livsfarlig situation, der kræver, at man lige præcis selv har en opladet mobiltelefon. Men det sker da, at man står på alene på en øde vej med et fladt dæk og en ”død” mobil. Eller at man står inde i byen og skal have fat i en taxa eller kæresten, der skal hente en med en ditto mobil. Og man er da ”på den”, hvis man ikke finder en løsning. Det er så i den overførte betydning. Endnu sjældnere sker det, heldigvis, at man skal ringe efter en ambulance og ingen andre i nærheden har en telefon… Det er så den meget konkrete lifesaver-situation, hvor et engangsbatteri ”saves the day”. Man har kunnet få disse engangsbatterier længe, men nu fås de i sjove indpakninger, som gør dem endnu mere ”gadgety” – bl.a. indpakket som kondomer.