Skip to main content

Sous vide - den nye køkken gadget

11
0

En Sous vide er en madlavningsmaskine, der tilbereder maden ved en lav og præcis samt stabil temperatur, over længere tid. Ved at tilberede maden i en Sous vide, tilbereder du i bund og grund maden i et vandbad eller i en vandovn. Sous vide har eksisteret siden 1799, men er først blevet en populær madlavningsteknik i de seneste år. I dag bruger mange toprestauranter verden over den populære madlavningsteknik for at sikre, at der serveres mørt og saftigt kød eller perfekt tilberedte grønsager.

 

Øget interesse for madlavningens kunst

 

Flere og flere danskere har fået en øget interesse for madlavning, og det er efterhånden blevet en kunst, som vi alle ønsker at kunne mestrer. I TV’et bliver vi bombarderet med madlavningsprogrammer og konkurrencer. I ugebladene og magasinerne bliver vi bombarderet med opskrifter og tips til, hvordan vi kan mestrer madlavningskunsten hjemme i vores eget køkken. Men det er ikke alle, der mener, at det er nemt at varetage tjansen i køkkenet og levere perfekt anrettet og tilberedt mad. Til de personer, der finder det udfordrende at levere perfekt tilberedt mad kan med fordel anvende Sous vide teknikken og gøre det nemmere for sig selv i køkkenet. 

 

Hvordan fungerer Sous vide teknikken?

Navnet Sous vide er fransk og betyder ”under vakuum” – som er en teknik, der bruges hvis du eksempelvis skal tilberede en steg, så skal du starte med at krydre stegen og herefter putte stegen i en tillukket vakuumpose og putte posen i et vandbad nede i Sous viden. Til slut indstiller du Sous viden på den ønskede temperatur og din steg kan herefter passe sig selv i de timer, den skal have. På denne måde kommer stegen ikke i direkte kontakt med vandet, og derved bevarer stegen sin naturlige saft og smag, og du kan bruge din tid på alt muligt andet, imens stegen tilberedes. Du bør dog stege stegen på en glohed pande eller en grill inden servering, hvis du ønsker en sprød stegeskorpe på din møre steg, hvilket klart kan anbefales.

Hvis du tilbereder din steg i en ovn, vil du typisk stille ovnens temperatur på ca. 200 °C, men hvis du vælger at tilberede din steg i en Sous vide skal du indstille temperaturen til den kernetemperatur, du ønsker, at din steg skal have. Hvis du ønsker at din steg skal have en kernetemperatur på 58 °C, så skal din Sous vide også indstilles til 58 °C. Det betyder, at du med en Sous vide tilbereder din mad ved en lavere temperatur end du normalt ville gøre, og derfor skal din mad også have en længere tilberedningstid. Sous vide teknikken medvirker til, at din steg får en mørhed og saftighed, som er svær at opnå i en ovn.

Hvornår kan jeg bruge Sous vide?

Der er mange madvarer, der kan tilberedes med en Sous Vide. Du kan eksempelvis tilberede kød, fisk, grønsager eller kartofler. Det betyder, at du i bund og grund kan tilberede din aftensmad hver eneste dag med en Sous vide.

Brug Sous viden i den travle hverdag. Sæt din steg, kylling eller lignende over i Sous viden om morgenen, og den vil være klar om eftermiddagen, når du kommer hjem fra arbejde. På denne måde kan du og din familie få gourmetmåltider alle ugens 7 dage, uden den helt store forberedelsestid om eftermiddagen.

Du kan også vælge at servere det perfekte måltid for dine gæster i weekenden og samtidig have mere tid til alt muligt andet end madlavning, hvis du blot benytter en Sous vide. Mulighederne for Sous vide tilberedning af madvarer er utallige - Der findes desuden en hel verden af Sous vide kogebøger, der guider dig igennem madlavningsprocessen og giver dig eksempler på opskrifter til weekenden, hvor du gerne vil gøre lidt ekstra ud af madlavningen og i den travle hverdag, hvor madlavningen helst skal gå lidt hurtigt.

 

Tags

David